Flere og flere virksomheder vælger at sætte kameraovervågning op på kontorer, i fællesarealer og/eller omkring arbejdspladsen. Og med god grund. Med ITV overvågning kan du sikre din, dine medarbejders og din virksomheds sikkerhed mod indbrud eller anden kriminalitet. Men før du får monteret overvågning, er der nogle vigtige regler og love, du først bør have styr på.
Medarbejderens rettigheder
Når det gælder overvågning, er det de ansattes ret, at arbejdsgiveren skal informere detaljeret om overvågningen. De ansatte har altså ret til at vide:
- Hvem der overvåger
- Hvorfor der bliver overvåget
- Hvad oplysningerne vil blive brugt til
Lever arbejdsgiveren ikke op til disse krav, er oplysningerne på overvågningen ulovligt indsamlet.
Det er samtidig den enkelte ansattes ret at få adgang til overvågningerne af dem selv, hvis de af hvilke som helst grunde, får brug for det. Men den enkelte ansatte har ikke ret til at få adgang til overvågninger af deres kollegaer.
Det kan være en god idé, at politikken på arbejdspladsen indeholder faste retningslinjer omkring overvågning. På den måde undgår I bedst muligt misforståelser mellem arbejdsgiver og ansatte.
Arbejdsretten
Arbejdsretten er blandt andet med til at sætte grænser for arbejdsgiverens overvågning, så de ansattes rettigheder aldrig bliver overtrådt. Ifølge arbejdsretten er retten til at overvåge de ansatte begrænset af to krav:
- Overvågningen skal være sagligt begrundet
- Overvågningen skal være begrundet i hensynet til virksomhedens drift
Det er altså tilladt at overvåge virksomheden som et led i sikkerhed mod indbrud, men det er ikke tilladt at overvåge de ansatte for at udspionere dem, følge med i deres arbejde eller snage i deres privatliv.
Overvejer du at opsætte videoovervågning i din virksomhed, er det også vigtigt at være opmærksom på, at de ansatte skal have et varsel på 14 dage, før man som arbejdsgiver kan begynde overvågningen.