Uncategorized

Hvad er det, der gemmer sig bag kirkeklokkers kimen?

Når vi tænker på kirker, så tænker vi på samme tid også på kirkeklokkers kimen. De kan have en imponerende virkning på os, når hverdagens lyd bliver afbrudt og klokkerne får tiden til at stå stille. Måske har du endda også været oppe i et kirketårn og fået chancen til at kigge lidt nærmere på en kirkeklokke? Ved siden af deres lyd, findes der rigtig mange klokker som fortæller en særlig historie med deres indskrifter, præg eller udsmykning. Kirkeklokker har nemlig en lang og traditionsrig historie.

Kirkeklokkers historie

De første historier om kirkeklokker kommer fra Italien. Deres form lignede klokkeblomster. Efter legenden blev en biskop i Campanien fænget om ideen af klokker på grund af én af sine drømme, som han havde, da han tog en lur på en grøn eng. I biskoppens drøm blev han vækket af engle, som ringede med bjælder.

Principielt bliver klokker især brugt i religiøse sammenhænge. I kristne kirker er det ofte sådan, at klokker ringer lige før en kirkelig handling. Det kan være ved fx en gudstjeneste, bryllup, dåbg eller begravelse. Men sådan har det ikke altid været. De første kristne kirker brugte nemlig ikke klokker til at samle folk. Det var fordi kristendommen endnu ikke var statsanerkendt. Faktisk blev kristendommen anset for statsfjendtlig. I 313 blev kristendommen anerkendt og dermed kom også klokker i brug.

Udover til religiøse handlinger har klokker også en anden meget stor indflydelse på vores samfund. Deres lyd angav nemlig tiden.

Kirkeklokkers kimen

Mange anser en kirkeklokke som et instrument. Den kræver meget præcision og erfaring. Når flere kirkeklokker spiller sammen, så kalder man det et klokkespil. Her er klokkerne forbundet med hinanden. Tidligere brugte klokkespilleren stokke til at stå på klokkerne. Men i dag findes der også automatiske klokkespil.

En klokke kan kommunikere forskellige informationer. Kimen kan lyde forskelligt.

  • Sammenringning: den sidste ringning ud af tre ringninger, som varer nogle minutter
  • Bedeslag: kirkens største klokke ringer tre korte gange og markerer begyndelse af en højmesse
  • Kimning: klokken forbliver i ro, og der bliver slået på ydersiden med fx en hammer for at markere en højhelligdag

Læs mere her for at få mere information om klokkernes vidunderlig verden.