I løbet af de sidste år er e-handlen stormet frem i Danmark og e-handlen står allerede nu for omkring 10% af danskernes samlede privatforbrug. Udover at spare danskerne for både penge og tid, så har en af de helt store fordele ved e-handlen været at en lang række ’gamle’ brancher har oplevet en sand renæssance og de oplever således rekordstor omsætning i disse år. En af disse brancher er garnbranchen.
Garnbranchen har aldrig haft det bedre
For i løbet af de sidste tre år er der skudt en lang række nye garn-webshops op på nettet. Nogle af disse er blandt andre Rito.dk og Kukuk.dk der begge har formået at puste nyt liv i en ellers gammeldags branche der tidligere var domineret af traditionelle detailbutikker og hobbycentre.
En af de primære årsager til at garn- og hobbybranchen har fået nyt liv på nettet skyldes at langt flere ældre end først antaget har taget e-handlen til sig. Personer over 55 år er således dem der bruger flest penge hver gang de handler online, hvilket også betyder at de handler lidt sjællændere end de yngre generationer.
En anden grund er at i samme periode har væsentligt flere unge valgt at kast sig over at strikke som hobby og derfor ser man den største salgsfremgang blandt mænd i alderen 25-40 år. En af forklaringerne på denne udvikling er ifølge flere livsstilseksperter, at flere unge gerne vil præge deres egen tøjstil og derudover så er især de unge blevet bedre til at bruge færre penge på tøj, hvis man sammenligner med tiden før finanskrisen.
Samme tendens i de øvrige skandinaviske lande
Det er dog ikke kun i Danmark at denne udvikling gør sig gællende. Også i Norge og Sverige tager de unge i højere grad strikkepinden i den anden hånd og syer mere af deres eget tøj. Derfor har webshoppen Kukuk.dk også en forhåbning om at kunne udvide til de skandinaviske og nordatlantiske lande med blandt andet Færøerne og Grønland for øje da vejret på disse breddegrader er langt køligere end herhjemme.
”Vi kan se at både svenskerne og nordmændene ligesom danskerne i disse år viser større interesse for at lave deres eget tøj og det marked vi gerne have en del i da sprogbarrieren er til at arbejde med”, siger direktøren for Kukuk.dk.
Herhjemme er der igennem det sidste år også opstået en lang række strikkeklubber rundt omkring i Danmark både i København og Vestjylland, hvor både unge og ældre mødes og strikker et par gange om ugen. Livsstilseksperterne peger i denne forbindelse på at strikning appellerer til den ’hygge’ som den danske og skandinaviske kultur lægger stor vægt på, og de er derfor ikke i tvivl om at strikning er en trend der er kommet for at blive mange generationer endnu.