Bolig

Det skal du vide inden du får en støttemur

Hvis din have ikke er flad, men har nogle store niveauforskelle, kan det være en støttemur, du har brug for. Du får ved en støttemur optimeret din plads, og det ser også flot ud. Du kan læse videre, og se hvorfor en støttemur er smart i nogle situationer. Hvis du beslutter dig for, at det er en støttemur, du mangler, og du ønsker at bygge den selv, kan du købe materialer til den her.

Hvad er en støttemur?

En støttemur kan bruges til nogle jordskråninger. Muren holder jorden tilbage, så det ikke falder ned på uønskede steder. En støttemur skaber således også flere flade arealer, som du kan bruge i stedet for en skråning. For at en støttemur kan holde jorden på plads, hælder den en lille smule ind mod jorden. Støttemuren kan altså bruge hældningen og vægten til at holde jorden stabiliseret. Derfor er tungere materialer til støttemurer gode, da de kan holde på mere jord. Du kan både vælge at bygge støttemuren selv eller få nogle fagfolk til det. Prisen vil naturligvis stige, hvis du vælger at få andre til det, men også ting som størrelse og materialer, spiller ind i prisen.

Hvordan laver du selv en støttemur?

Du skal først grave fundamentet. Dette er vigtigt for at muren kan være stabil og holde til presset fra jorden. Du skal også her tænke på om det jord muren skal holde, vil få tilført meget vand, da der så skal lægges et dræn. Fyld efter du har gravet omkring 90 centimeter ned i jorden hullet op med grus. Når der er 20 centimeter tilbage af hullets dybde, skal du begynde at lægge blokkene, som skal danne støttemuren. Når du lægger blokkene, er det vigtigt at du har mellem 3 og 5 mm afstand. Bank nu blokkene fast og herefter forsætter du med næste række.